Joy Journal

Att inreda med respekt mot miljön och hantverket som en gång var

Ett av våra mål när vi inreder nya miljöer är att designa på ett hållbart sätt. Alla våra produkter, nya som gamla, ska vara så hållbara som möjligt och kunna leva länge. Det innebär att inredningen ska vara både tidlös och tålig. Och det finns något fint i att ta tillvara på gamla möbler och saker som annars skulle ha slängts. Att visa respekt mot miljön och hantverket som en gång var.  

Återanvänder och tänker lokalt

I början av ett projekt gör vi alltid en inventering av möbler och annan inredning som redan finns hos kund för att se vad vi kan fortsätta använda. Möbler som har känts tråkiga kan få nytt liv genom att stylas på ett nytt sätt och matchas med annan inredning. Och om det inte går att använda som det är försöker vi att återanvända och upcycla det på något sätt. Det kan till exempel handla om att klä om stolar, soffor och lampskärmar, eller lämna in gamla bordsskivor, skåp och bokhyllor för en uppfräschning. På så sett får vi en chans att dra vårt strå till stacken, och förutom den självklara vinningen för miljön kan vi även gynna lokala entreprenörer såsom möbelsnickare. 

Spaningar om hållbarhet

Men hållbarhetstänket påverkar såklart även vårt val av ny inredning. Våra underleverantörer jobbar mycket med hållbarhetspolicys, ekocertifieringar och klimatsmarta transporter för att minimera miljöpåverkan i hela leveranskedjan. Trenden inom designbranschen går också mer åt alternativa och hållbara sätt att framställa möbler och annan inredning på, utan att kompromissa på kvalitet och design. 

Här är några av våra span just nu: 

  1. Ege Carpets samlar in använda fiskenät, som annars hade förorenat haven, och tillverkar bland annat mattor av dem. Fiskenäten rengörs och skärs i mindre bitar för att genomgå en raffineringsprocess där de bryts ner till sin ursprungliga kemiska formel. De ingår sedan som råmaterial vid tillverkningen av nylonprodukter, exempelvis mattgarn. 
  2. Det danska designvarumärket Mater har använt kaffebönor för att skapa stilsäkra stolar. Stolen fokuserar på komfort och funktionalitet kombinerat med design. Materialet kan återvinnas och göras om till nya möbler upp till fem gånger – miljömedveten design när den är som bäst. 
  3. Skryta Slow Design skapar handgjorda lampor med unika ID-nummer som är både miljömässigt och socialt hållbara. De köper upp spill- och restmaterial som annars hade slängts. Genom ett samarbete med Göteborgs Kyrkliga Stadsmission får människor som står långt från arbetsmarknaden jobba med att skapa de vackra lamporna. Dessa är nu en del av designinteriörer över hela Europa, bland annat på vårt kontor i Borås. 
Stort och växtligt samlingsrum

Offert och orderläggning

Att designa miljöer på ett hållbart sätt handlar såklart om mycket mer än inredning och möbler. Och som alltid inreder vi med människans välmående i fokus, bland annat med inspiration från Biophilic Design. Det bygger på vår medfödda attraktion till naturen och naturliga processer för att förbättra miljöer som vi dagligen vistas i. Men mer om detta i nästa artikel.

Kontakta oss så berättar vi gärna mer om hur vi arbetar hållbart

    Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


    Några av våra kunder