Joy Journal

Hur jobbar en inredningsarkitekt?

Inredningsarkitekter på Joy of Plenty

Före- och efterbilder på tjusiga kontorslandskap och lokala restauranghak florerar i våra sociala medier. Vägen fram till slutmålet ser såklart olika ut beroende på kund, men vi har alltid ett par steg som vi går igenom för att förverkliga vår vision.

Behovsanalys

Det absolut viktigaste för oss som inredningsarkitekter, och essensen i hela vår verksamhet, är att få den känslomässiga kopplingen till företaget bakom varumärket och personerna som faktiskt ska vistas i miljön. För att komma dit behöver vi vara lyhörda och lyssna av kunden. Därför börjar vi alltid varje projekt med att lära känna kunden och deras önskemål. Vårt jobb är sedan att tolka och förstärka det som kunden behöver. Vi diskuterar, förklarar och justerar tillsammans med kund. När vi förstår varandra kan vi sedan jobba fram en behovsanalys och förslag på en plan.

Planering

I planen som vi presenterar finns åtgärder för att kunna skapa den mest gynnsamma miljön. Den innehåller en planritning, en tidsplan och en budget som vi kommer överens om tillsammans med kund. Den innehåller även specifika planer för belysning, golv och färg.

Design och visualisering

Vi tar fram ett designkoncept med allt ifrån färgsättning, belysningsplan och materialval till inredning, textilier, växter och möbleringsskisser. Vi samlar in prover på mattor, tyger, tapeter och material, samt produkt- och inspirationsbilder som vi samlar på en moodboard. Vi presenterar sedan moodboarden tillsammans med en 3D-visualisering av projektet för att på ett enkelt och tydligt sätt förklara vår vision för kund. Här brukar vi även göra en inventering av möbler hos kund för att se vad vi eventuellt kan använda, antingen som det är eller genom att återanvända och upcycla. Möbler som tidigare känns tråkiga kan få nytt liv genom att matchas med rätt inredning, i rätt sammanhang. Då kan en sådan möbel helt plötsligt kännas som ett mästerverk.

Inredningsarkitekter från Joy of Plenty tittar på tygprover

Offert och orderläggning

Efter presentation görs eventuella ändringar innan vi skapar offerten. När offerten godkänts lägger vi diverse ordrar, och leveranser sker oftast ett par veckor efter det. Men vi tar hand om alla beställningar och inköp, all order- och leveranshantering, samt montering och slutstyling – det behöver du som kund aldrig tänka på.

Genomförande

Inför genomförandet bokar vi snickare, elektriker och hantverkare. Det är sedan magin sker. Vi kanske flyttar väggar, skapar växt- och ljusinstallationer, och monterar möbler. Tassar ska sättas under allt som kan repas, och etiketter ska plockas bort från alla produkter. Allt från det lilla till det stora. Resultatet är sammanvävda trådar av lika delar erfarenhet från oss och kundens personlighet. Och det finns alltid en tanke bakom varje liten detalj. Därför brukar vi avsluta varje projekt med en presentation vid leveransen där vi medvetandegör tanken bakom dessa detaljer – för dem som ska vistas i miljön.

Kontakta oss så berättar vi gärna mer om arbetet som en inredningsarkitekt

    Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


    Några av våra kunder