Joy Journal

Så här påverkar växter på kontoret ditt välmående

Växter på en arbetsplats

Att natur och växter har en positiv effekt på oss är ju ingen nyhet. Men hur mycket påverkar det oss egentligen? Och är det verkligen värt att investera i växter och annan grönska vid inredning av ett kontor eller en offentlig miljö?

Det finns en anledning till att växter, mindre träd och växtväggar är stående inslag när vi designar kontor, hotell och restauranger. Ett viktigt sådant dessutom. Och visste du att konstgjorda växter på naturstam av hög kvalitet har ungefär samma effekt som riktiga växter? Här kommer tre anledningar till varför du bör investera i växter till kontoret:

Växter på kontor

Minskad stress

Enligt senaste årens forskning bidrar växter till ett ökat lugn och välbefinnande, bättre koncentrationsförmåga och minskad stress. Forskningsresultat från Kina och Japan visar bland annat på lägre blodtryck och minskad kortisolmängd vid användning av växter. Och intressant nog registrerar inte hjärnan om det är en äkta eller konstgjord växt. Däremot är det viktigt att växten alltid frodas och mår bra då en ledsen växt kan ge motsatt effekt. Konstgjorda växter kan därför vara ett bättre alternativ i många fall då du aldrig behöver lägga tid på skötsel. 

Förbättrad produktivitet

Inte nog med att växter har en lugnande effekt på oss, så visar forskning även att produktiviteten hos medarbetare kan öka med upp till 15 % om de vistas bland växter. Detta verkar delvis bero på att ett ”grönt kontor” kommunicerar till de anställda att deras arbetsgivare bryr sig om dem och deras välmående. 

Bättre akustik 

Växter kan agera som ljuddämpande då stora blad kan bromsa in och absorbera ljud, vilket är tacksamt i en större kontorsmiljö. Det finns även en viss symbolik mellan växter, tillväxt, liv och energi. Något som företag oftast kan, och vill, förknippas med. 

Sammanfattningsvis tyder allt på att en investering i landskapsplanering av ett kontor kommer att löna sig genom en ökad livskvalitet och produktivitet hos medarbetarna. Mer växtlighet åt folket helt enkelt!

Kontakta oss så berättar vi gärna mer om hur ni kan använda växter i er arbetsmiljö

    Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


    Några av våra kunder