Joy Journal

Varför är inredningen i vårdmiljöer fortfarande så sterila? 

Modernt inrett kontor med stilrena kontorsmöbler.

Som inredningsarkitekt är vår viktigaste uppgift alltid att förmedla en känsla som går hand i hand med företagets och varumärkets värderingar och syfte – med ett fokus på människan i miljön. Att besöka en vårdenhet, som till exempel en urologmottagning, kan kännas både oroväckande och betungande. Hur kan man, med hjälp av inredning och val av material, skapa en miljö där man kliver in och känner ett lugn snarare än stress? 

Traditionella vårdmiljöer är vanligtvis sterila och kalla. Något som bidrar till den orolighet och stress man som patient kan känna inför ett möte med en läkare. Med mjukhet, varma träslag, en lugn färgskala och behaglig ljussättning kan vi istället skapa en miljö som känns harmonisk och trygg. Något som vi implementerade när C-Medical Urologi flyttade till nya lokaler

Välkomnande och ombonad väntyta/väntrum för patienter 

  • Valet att jobba med tapet istället för färg på nästan alla väggar kändes som en självklarhet. Det bidrar till ett djup i rummen och väggarna blir inte lika ”stela” som vid enbart en målad vägg. Pelare och väggar in till mottagningsrummen målade vi i passande kulör som kommer till sin rätt och framhävs i och med tapeten. 
  • En textilmatta ger en varmare känsla och förbättrar akustiken då den bidrar till en ljuddämpande effekt. 
  • Tunna textilgardiner behåller en mjukhet genom hela lokalen. De ramar in, skapar en varm känsla och bidrar även till akustiken. 
  • Växter tillför en mer levande känsla och energi, ökar välbefinnandet och bidrar till en rogivande miljö. 
  • Belysningen är bland det viktigaste vi har i en miljö. Varken tapeter, textilier eller möbler kommer till sin rätt utan rätt belysning. Här arbetade vi med ett varmt dimbart ljus som ändå ger en krispighet ihop med tapeter och gardiner, golv och möbler. I och med att vi riktar dem mot olika punkter så ökar dynamiken och harmonin i miljön. Det blir levande och inte lika ”platt” som med ett mer traditionellt ljus. 

Ökat välbefinnande och lugn i reception och mottagningsrum

För att öka känslan av välbefinnande och lugn fortsatte vi att jobba med värme även i möbler så som skåp och skrivbord. Det klassiska vita var därför inte ett alternativ utan här valde vi istället en dov valnöt både i reception och mottagningsrum. Det är ett vackert träslag som gör sig bra ihop med tonerna i mattan och tapeten. För att få en stylish känsla valde vi att matcha det med svarta detaljer på bland annat dörr, lampor och stolar. 

Att bryta gamla mönster – en bättre upplevelse för alla

Vårdenheter har alltid sett ut på samma sätt. Vi menar på att det inte behöver vara så. Det finns såklart en kravlista att följa, men det betyder inte att känslan av värme, trygghet och lugn behöver försvinna. Om patienten är lugn inför mötet med läkaren blir samtalet lugnare och patienten mer mottaglig för att prata om eventuella problem. Och det ger en helt annan upplevelse för både medarbetare och besökare. 

Vill du veta mer, kontakta oss nedan

    Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


    Några av våra kunder