Joy Journal

Ergonomisk belysning eller synergonomi – är det så viktigt?

Vi skulle vilja påstå att belysning är minst lika viktigt som en ergonomisk kontorsstol. Genomtänkt belysning bidrar inte bara till en trevlig helhetskänsla och ett ombonat intryck, utan är även extremt viktigt för att undvika hälsoproblem hos medarbetarna. 

Det kanske inte ligger överst på prioriteringslistan, men 80 procent av alla våra sinnesintryck går via ögonen. Därför spelar bra kontorsbelysning en viktig roll för medarbetares trivsel och effektivitet. Rätt belysning minskar inte bara risken för många typer av hälsoproblem utan ökar också produktiviteten inom företaget. Det bidrar helt enkelt till en bekväm och stimulerande arbetsmiljö

Här är tre viktiga belysningsaspekter som du bör tänka på för att undvika trötta och ofokuserade medarbetare med huvudvärk och sömnsvårigheter:

Flimmer och bländande ljus

Flimmer från lampor eller bländande ljus är vanligt på en arbetsplats, och det säger sig självt att det påverkar oss negativt. Flimrande belysning kan till exempel vara en anledning till ökade stressnivåer. Och att försöka undvika bländande ljus, som exempelvis studsar mot dataskärmen, kan leda till spänningsrelaterad värk i nacke, rygg och axlar. Det låter kanske konstigt hur dessa kan höra ihop, men för att se bättre justerar man kroppens position. Du kanske till exempel sitter mer framåtlutad än nödvändigt, eller lutar kroppen åt sidan för att undvika att bli bländad. 

Flexibilitet 

Med den ökande populariteten för höj- och sänkningsbara skrivbord tvingas företag att överväga flexibiliteten vid sina arbetsstationer. Detta inkluderar naturligtvis även belysning. Bra och anpassningsbar kontorsbelysning, med rätt ton på ljuset, ger den nödvändiga flexibiliteten som moderna arbetsmiljöer kräver. Kombinationen av en välplanerad, vacker och funktionell miljö med både fristående kontorsbelysning och justerbar kontorsbelysning – i form av exempelvis ljuszoner och dimbara lampor – är därför den perfekta lösningen för flexibla arbetsplatser och dynamiska företag som ligger i framkant.

Ljusets riktning och variation 

Bra kontorsbelysning bör alltid vara en kombination av olika direkta och indirekta ljuskällor. Med direkt belysning faller ljuset rätt ner på arbetsytan, som till exempel en skrivbordslampa. Indirekt belysning, såsom till exempel takbelysning, lyser upp delar av, eller hela, arbetsytan. Fristående kontorsbelysning utgör en vacker kombination av båda och är därför mycket viktigt i en kontorsmiljö

Slutsatsen? Bra, ergonomisk och flexibel kontorsbelysning har stor betydelse för effektiviteten på ditt företag. Det bästa sättet att uppnå detta på är genom en kombination av olika typer av ljuskällor. Och viktigast av allt är ett helhetstänk där möbler, färger, textilier, växter och annan inredning ”pratar med varandra” – för en harmonisk miljö med människan i fokus.  

Kontakta oss så berättar vi gärna mer om ergonomisk belysning

    Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


    Några av våra kunder