Joy Journal

Inredningstrend: När inomhus och utomhus flyter samman

Inredningstrender från Milano 2023

En intressant inredningstrend som just nu håller på att växa fram handlar om att sudda ut gränserna mellan inne och ute. Vid årets upplaga av designmässan Salone del Mobile i Milano var det tydligt att mycket av det som presenterades kretsade kring en informell livsstil där inomhus och utomhus allt mer hänger ihop.

Denna oskarpa gräns mellan inomhus och utomhus skapar en naturlig och smidig övergång mellan de två världarna. Vi har tidigare arbetat med det här fenomenet i inredningsarkitektur av arbetsplatser, restauranger och andra offentliga miljöer, och vill nu dela med oss av några av våra tankar kring det.

Inredningsarkitektens utmaning och inspiration

Enkelt uttryckt går den här designfilosofin ut på att man smidigt rör sig mellan vardagsrummet och terrassen utan att märka några estetiska skillnader.

Rent praktiskt kan det såklart vara lite svårt i ett svenskt klimat att få detta att hänga ihop året om. Men det vi kan lära oss av de här nya idéerna om gränslöshet mellan inne och ute är dock fortfarande lika tankeväckande och inspirerande.

Så vad ligger bakom fenomenet? Och hur kan vi arbeta med det?

Längtan efter naturen

Efter pandemin har vi upptäckt vikten av att kunna njuta av en utomhusyta, även om det bara är en liten balkong, för att dra nytta av den befriande kontakten med naturen. Detta återspeglades i flera av nyhetslanseringarna på designmässan i Milano, med fler utomhusmöbler än vanligt.

För design av utomhusytor ligger tonvikten på att förstärka strukturen i ytorna: Tänk ett ”rum” där väggar, golv och till och med tak märks av trots att de är ”osynliga”. Och för designen av inomhusytorna gäller det motsatta; att bryta av det inboxade och kantiga genom naturinslag och organiska former. Eller något så enkelt som en utomhusmöbel inomhus.

Längtan efter naturen är något väldigt mänskligt, vilket förklarar den starka effekten av till exempel biofilisk design. Men det finns ytterligare en intressant aspekt här: Sedan vi var små har vi lärt oss att fria uttryck såsom att springa, hoppa, leka och rumla runt är något man ägnar sig åt utomhus. Det väcker därför generellt sett starka frihetsassociationer hos oss människor, vilket alltså för med sig en extra känsla av lätthet när vi nu börjar ta med oss utomhus in.

Åt andra hållet, alltså när vi skapar inomhuskänsla utomhus, handlar det om att tillföra struktur och ordning på ett sätt som skänker trygghet och ro.

En designfilosofi där vi mår bra

På det stora hela rör det sig om utforskandet av sömlösa och enhetliga livsmiljöer när vi tittar på trenden där dessa miljöer flyter samman. Genom att integrera utomhusdesign och naturinspirerade element i inomhusmiljöer kan vi njuta av naturen och dra nytta av de positiva effekterna den har på vårt välbefinnande.

Det här är en designfilosofi som ger oss friheten att blanda och matcha inredningselement och skapa harmoni mellan olika utrymmen. Så låt oss omfamna ”indoor and outdoor blurred”-trenden och skapa miljöer där vi kan leva, arbeta och umgås med det bästa från både inomhus och utomhus – oavsett var vi befinner oss.

Behöver ni hjälp med ert nästa inredningsprojekt? Kontakta oss nedan.

    Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


    Några av våra kunder