Joy Journal

De sex elementen av biophilic design

exempel på biophilic design med växtlighet som ett inredningselement i detta fallet en grön växt jämte middagsbord med ljusgröna stolar

I vår förra artikel svarade vi bland annat på vad biofilsik design är och varför begreppet har blivit allt vanligare bland designers och inredningsarkitekter. Här fördjupar vi oss lite mer och reder ut vad de sex elementen av biophilic design är.

Biophilic designelement handlar om att få in naturliga element i den byggda miljön för att skapa en känsla av samhörighet mellan människa och natur. Detta kan innebära en användning av växter, djur och naturmaterial i designen, eller att skapa en känsla av naturen genom att använda färg, form, vatten och solljus.

1. Miljöegenskaper

En av de mest effektiva strategierna för att skapa en känsla av samhörighet mellan människa och natur är att erbjuda direktkontakt med växtlighet i och runt den byggda miljön. Närvaron av växter kan minska stress, öka välbefinnandet och bidra till snabbare läkning. Vi jobbar exempelvis ofta med växtligheter i form av växtväggar, och nu senast en platsbyggd pergola med ett växttak.

2. Naturliga former

När vi pratar om naturliga former menar vi exempelvis former och mönster som finns i växtlighet, träd och löv, motiv av djur och de strukturer de skapar såsom bikupor och spindelnät. Att skapa utrymmen som imiterar naturens flöde och organiska former, snarare än raka kanter och räta vinklar som vanligtvis finns i modern arkitektur.

3. Naturliga mönster och processer

Till skillnad från föregående element fokuserar det här på hur naturligt sensoriska variationer kan förbättra vår byggda miljö. Dessa finns i exempelvis ljus, ljud eller doft, och uppfattas av vårt sinnessystem. För en inredningsarkitekt kan det handla om doftljus, snittblommor eller vindspel.

4. Ljus och utrymme

Att använda sig av ljus och utrymme är avgörande inom biophilic design, och det finns också många sätt som det här elementet kan integreras på i en miljö. Både naturligt och filtrerat dagsljus från stora fönster kan ge fördelar, liksom samspelet mellan ljus och skugga. Utrymme kan användas för att skapa en känsla av öppenhet, mångfald, harmoni samt en länk mellan inom- och utomhusmiljöer.

5. Platsbaserade relationer

Människor får ofta en stark koppling till platser på grund av vår instinktiva längtan efter trygghet, vilket förklarar varför vi får hemlängtan eller saknar platser där vi mår bra. Och som tidigare nämnt är attraktionen till naturen och naturliga processer en del av vårt DNA. Därför fokuserar detta element på kopplingen till ekologi och framträdande biogeografiska särdrag såsom berg, öknar, floder och växter. Dessa särdrag kan till exempel inspirera färgval och konstverk vid inredning av en ny miljö.

6. Utvecklade relationer mellan människa och natur

Även om alla de element vi har beskrivit återspeglar den mänskliga kopplingen till vår naturliga miljö, är det här elementet fokuserat på grundläggande aspekter av vårt förhållande till naturen, och hur de kan återspeglas i den byggda miljön. Det kan exempelvis inkludera en balans mellan variation och regelbundenhet eller att främja nyfikenhet och utforskande.

Biophilic design är ett arbetssätt som ligger oss varmt om hjärtat, och något som vi skulle kunna prata mycket mer om. Vi tror och hoppas på att det kommer att användas av allt fler framöver – för människans välbefinnande i den byggda miljön.

Kontakta oss så berättar vi gärna mer

    Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


    Några av våra kunder