Joy Journal

Inredningstrender 2024: Textur, teknik och tillflyktsorter

olika inredningsbilder som visar trender 2024

Egentligen använder vi oss aldrig av ordet ”trend” eftersom vi alltid inreder på ett så långsiktigt och hållbart sätt som möjligt, och alltid med människan i fokus. Däremot kan man se ett mönster i vad som komma skall beroende på hur människan mår och vad man söker sig till just nu. Därför har vi valt att lyfta dessa övergripande inredningstrender, eller spaningar, för 2024.

Det finns såklart en mängd förutspådda inredningstrender för 2024, men om man skulle lyssna på alla som tittat i kristallkulan hade man nog bara blivit förvirrad. Med allt ifrån nya färgkombinationer och hajpade former till hetaste möbeln och must have-lampan har vi valt att göra vår spaning mer övergripande.

Inredningstrend 1: Textur på väggarna

Släta väggar ersätts av textur som romersk lera och kalkfärg, vilket skapar en mer naturlig och djup estetik. Designers betonar behovet av ”action” på ytor, bort från det traditionella och släta mot mer dynamiska och handgjorda texturer. Genom smart behandling av naturliga material, såsom tredimensionella mönster i trä och sten, skapas ytor med rik textur. Att vi söker oss mer till textur visar på en längtan efter autenticitet och personlig prägel.

Inredningstrend 2: Kurvor möter raka linjer

Ikoniska möbler som Hans Wegners Wishbone-stol och Vladimir Kagans Serpentine-soffa med deras distinkta böjda former är bland de mest eftertraktade, vilket återspeglar en ökad förkärlek för kurvor och mjukare former. Viktigt att komma ihåg är att integrera både vågiga detaljer och raka linjer för att skapa balans och intresse i rummet. Vi ser också en ökad användning av snäckmotiv och vågiga detaljer. Sammantaget är trenden tydlig: raka linjer kombineras (och ersätts gradvis?) med mer organiska, labyrintiska former som ger värme och karaktär till moderna hem och kontor.

Inredningstrend 3: Allting konstnärligt

Vi ser ett växande intresse för konstnärligt hantverk som sätter en personlig och unik prägel på vilken miljö som helst. Från handsnidade möbler till munblåst glas är det föremål som visar på mänskliga färdigheter och en varm oregelbundenhet. Trenden mot det operfekta lyfter fram skönheten i handgjorda arvegods och vintageföremål, vilket ger en kontrast till allt det massproducerade. En hyllning till det autentiskt mänskliga i både skapandet och det färdiga resultatet.

Inredningstrend 4: Högteknologisk belysning

Högteknologisk belysning, som kan justera intensitet och färgtemperatur, blir alltmer populärt och möjliggör bland annat naturligt dagsljus även under de molnigaste dagarna. Denna teknik, som är särskilt uppskattad av konstsamlare då den förhöjer konstverk, erbjuder en anpassad atmosfär för varje rum. Det finns nu ett brett utbud av programmerbara LED-produkter som kan styras via appar för maximal bekvämlighet och personlig anpassning. Trots det högre priset, jämfört med traditionell belysning, väljer allt fler att investera i denna flexibla lösning för att skapa dynamiska och inbjudande miljöer.

Inredningstrend 5: Välbefinnande biofilisk design

Välbefinnande design tar sikte på att förbättra anställdas fysiska och mentala hälsa genom att integrera mer element från naturen såsom naturligt ljus, grönska och ergonomiska möbler i arbetsmiljön. Stora fönster och strategiskt placerade arbetsutrymmen är centralt för att maximera naturligt solljus, vilket såklart har en positiv påverkan på både humör och hälsa. Biofilisk design – med användningen av växtväggar, naturliga texturer och organiska former – skapar en koppling till den naturliga världen, minskar stress och ökar produktiviteten.

Inredningstrend 6: Skapa en tillflyktsort

Att skapa tillflyktsorter inom arbetsmiljön har blivit viktigt för att tillgodose individuella behov och främja en flexibel arbetsstil. Dessa utrymmen, som kan vara allt från ett tyst bibliotek till en avslappnad hörna, är avsedda att erbjuda en känsla av komfort och fungerar som en plats för fokuserat arbete eller återhämtning. På så sett skapas dedikerade utrymmen som prioriterar användarens välbefinnande med omsorgsfullt övervägda akustik- och belysningslösningar. Konceptet med tillflyktsorter sträcker sig bortom arbetet och erbjuder en möjlighet för eftertanke och återhämtning i en miljö som skiljer sig från den traditionella kontorsmiljön.

Inredningstrend 7: Förhöj upplevelsen på arbetsplats

Koncepten ”resimercial” och ”hotelification” tar plats på den moderna arbetsplatsen och syftar på en blandning av bostads- och kommersiella element, samt influenser från hotellvärlden för att skapa en mer personlig och estetiskt tilltalande miljö. Målet är inte att omvandla kontoret till ett hem, eller hotell för den delen, utan att införa hemmets komfort och hotellets gästfrihet för att förhöja upplevelsen på arbetsplats och väcka nya känslor. Det kan bland annat innebära att arbetsplatsen utrustas med funktioner som naturligt ljus, mat- och dryckesfaciliteter samt detaljer som anpassningsbar belysning och temperaturkontroll – allt för att skapa en mer inbjudande och personlig miljö. Genom att fokusera på människocentrerade funktioner syftar man till att förbättra välbefinnandet, produktiviteten och arbetsrelationerna.

Sammanfattning inredningstrender 2024:

 1. Textur på väggarna såsom romersk lera och kalkfärg
 2. Kurvor möter raka linjer
 3. Allting konstnärligt – det oregelbundna och operfekta
 4. Högteknologisk belysning
 5. Välbefinnande biofilisk design
 6. Skapa en tillflyktsort
 7. Förhöj upplevelsen på arbetsplats

Behöver du fler tips? Kontakta oss nedan.

  Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


  Några av våra kunder