Joy Journal

Biofilisk design – vad innebär det?

kontorsinredning hos stenlundsgruppen sittplatser

Biofilisk design är något som nämns allt oftare i samband med inredning och arkitektur. Men vad innebär det egentligen? Vad är fördelarna med biofilisk design och hur applicerar vi det när vi inreder kontor, konferensrum, hotell och restaurang? 

Biofilia betyder kärlek till livet och levande ting där naturen är en stor del av det. Attraktionen till naturen är helt enkelt en del av vårt DNA. Bokar du exempelvis hellre ett hotellrum med havsutsikt eller utsikt över en parkeringsplats av asfalt och betong?

Människor har en djup medfödd dragning till naturen och naturliga processer. Och det är kanske inte så konstigt eftersom studier efter studier visar på positiva fördelar för människan att vara nära natur och växter. Förbättrad produktivitet, lägre stressnivåer, förbättrat lärande och till och med förbättrad återhämtning efter sjukdom är bara några av fördelarna.

Varför biofilisk design?

Om du någonsin har känt dig omotiverad och slö på ett kontor utan dagsljus, med lätt flimrande lysrör och luftkonditionering, kommer du förstå hur viktigt biofili och biofilisk design är.

Forskare från University of Exeter i England studerade effekterna av själlösa och trista arbetsmiljöer i mer än 10 år. Resultaten visade att anställda var 15 % mer produktiva när några få krukväxter fick flytta in på arbetsplatserna.

Forskning visar även att biofilisk design i kontorsmiljö kan öka välbefinnandet med 13 % och kan även leda till ökad kreativitet och en minskad sjukfrånvaro. I hotellmiljö är gäster villiga att betala 23 % mer för rum med utsikt över biofila element. Inom skola och utbildningsmiljöer kan biofilisk design leda till en ökad inlärningsgrad med 20–25 %, förbättrade testresultat, ökade koncentrationsnivåer och högre närvaro.

  Biofilisk design i skolmiljö

  Hur använder vi biofilisk design i våra projekt?

  Alla våra processer, projekt och miljöer ser olika ut från gång till gång, och formas alltid till något eget och unikt. Men eftersom vi inreder med människan i fokus – och människan mår bra av naturen och naturliga inslag i vardagen – är biofilisk design en stor del av vårt arbetssätt.

  Genom biofilisk design införlivar vi naturliga element i arkitektur och inredning genom att exempelvis maximera dagsljus och utsikt över naturen, använda naturliga material och färger, samt designa med naturliga egenskaper såsom inomhusplanteringar. Vi jobbar exempelvis ofta med växtligheter i form av växtväggar, och nu senast en platsbyggd pergola med ett växttak. Naturliga trämaterial får ta plats i form av möbler, paneler och även tapeter med träliknande struktur. Textilier i lugna, naturliga och jordiga toner är återkommande inslag. Vi balanserar upp det här med andra material, färger, former och möbler som tillsammans jobbar med människans fem sinnen. Och alltid med ett fokus på hållbarhet.

  Hur vi väljer att inreda nya miljöer grundar sig såklart i vad kunden vill förmedla och vilka värderingar som företaget står för. Syftet med vårt jobb är i slutändan att skapa en harmonisk miljö för människan att vistas i – och då skulle vi vilja påstå att biofilisk design är ganska avgörande.

  Kontakta oss så berättar vi gärna mer

   Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


   Några av våra kunder