Joy Journal

Vad är skillnaden mellan en inredningsdesigner och inredningsarkitekt?

två personer tittar på tygprover

Inredning är en stor del av våra liv, i hemmet men även i andra miljöer såsom kontor, hotell och restaurang. Det är en bransch med många olika yrkesroller varav inredningsdesigner och inredningsarkitekt är två av de mest kända. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa två? 

Vi får ganska ofta frågan om vad skillnaden på en inredningsdesigner och inredningsarkitekt är. För oss går dessa hand i hand. Men skillnaden som många ofta syftar på är att en inredningsdesigner fokuserar på färg och form medan en inredningsarkitekt tar tag i större projekt som att till exempel flytta väggar. Här har vi djupdykt i de olika begreppen för att bena ut skillnaderna som såklart fortfarande finns, även fast vi agerar som både inredningsdesigner och inredningsarkitekt. 

Vad gör en inredningsdesigner?

En inredningsdesigner fokuserar på att skapa en visuellt tilltalande miljö – som butiker, hotell och kontor – med hjälp av möbler, färger, textilier, belysning och andra inredningsdetaljer. De arbetar tillsammans med kunder för att förstå deras önskemål, behov och stil, och använder sedan detta för att skapa en unik och personlig miljö. Inredningsdesigners har ofta en kreativ utbildning, kanske en examen i design, och har framför allt ett öga för detaljer med en stark förståelse för estetik och färglära. De är experter på att ta en idé och omvandla den till en visuellt tilltalande verklighet. De tar också hänsyn till budget och arbetar med olika leverantörer för att hitta de bästa materialen och möblerna för projektet.

Vad gör en inredningsarkitekt?

Inredningsarkitekter har, till skillnad från inredningsdesigners, en bredare och mer teknisk kompetens. Arbetet omfattar bland annat att utforma, planera och genomföra ombyggnads- och renoveringsprojekt i befintliga byggnader. De är exempelvis experter på att ta en befintlig byggnad och omvandla den till en praktisk, funktionell och estetiskt tilltalande plats att leva eller arbeta i. Detta inkluderar allt från att rita om planlösningar, till att välja material och färger för att skapa en helhetsbild. En inredningsarkitekt har ofta en examen i arkitektur och är van vid att arbeta med byggkoder och säkerhetsstandarder. De är utbildade för att ta hänsyn till både form och funktion när de skapar en miljö. De tar också hänsyn till brand- och säkerhetskrav, byggnormer, tillgänglighet, belysning, akustik och ventilation för att säkerställa att de skapar en miljö som är säkert, hälsosamt och bekvämt. Inredningsarkitekter arbetar oftast med större projekt såsom hela hus eller stora kontorsbyggnader, och jobbar ofta tillsammans med andra yrkesgrupper som till exempel byggkonsulter, hantverkare och entreprenörer för att genomföra sina projekt. Läs mer om vad en inredningsarkitekt gör

Så vad är då skillnaden mellan inredningsarkitekt och inredningsdesigner?

Generellt kan man säga att en inredningsarkitekt är mer involverad i den tekniska aspekten av att skapa nya miljöer, medan en inredningsdesigner fokuserar mer på den visuella estetiken. Inredningsarkitekter tar hänsyn till både den yttre och inre designen och arbetar med att skapa en balans mellan funktion och form, medan inredningsdesigners fokuserar på att skapa estetiskt tilltalande inredningar som speglar kundens personliga stil.

I större projekt är det inte ovanligt att samarbeta med både en inredningsdesigner och en inredningsarkitekt för att få det bästa resultatet. 

Eller som i vårt fall gå in i de olika rollerna beroende på var i projektet vi befinner oss. Vissa dagar är vi inredningsdesigner, inredningsarkitekt, ljusdesigner, stylist och dekoratör. Andra dagar projektledare, säljare, inköpare och ekonom. Och flera gånger under ett projekt är vi dessutom lagerarbetare, transportör, trädgårdsmästare och montör. Det handlar om ett samspel där alla roller är lika viktiga, och beroende av varandra, för att kunna ta ett projekt från start till mål och skapa en miljö där människan är utgångspunkten.

    Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


    Några av våra kunder