Joy Journal

3 tips från en arkitekt

Vi tog ett snack med vår arkitekt Örjan för att få hans bästa tips kring öppna ytor, tidlös inredning och vikten av rätt belysning.  

  1. Skapa naturliga möten

Att skapa en öppen planlösning som främjar möten är det absolut viktigaste för ett kontor. Var man väljer att placera allt så att det blir naturliga mötesplatser. Vi öppnar ofta upp utrymmen i en kontorsmiljö genom att ta bort väggar eller skapa stora öppningar mellan rummen. Detta ger en känsla av rymlighet, ljus och enkelhet som många uppskattar och som främjar en känsla av samhörighet. Det är de öppna ytorna som kommer att bidra till ökad produktivitet och en känsla av att kunna andas fritt. Som ger möjligheter till rörelse och gynnar trafikflödet runt kontoret.

  1. Använd material som håller över tid

Ett av våra mål när vi inreder nya miljöer är att designa på ett hållbart sätt. Alla val av material och produkter, nya som gamla, ska vara så hållbara som möjligt och kunna leva länge. Det innebär att inredningen ska vara både tidlös och tålig. Naturliga material som trä, sten, glas och metall bidrar till en elegant estetik i ett utrymme, och kan med fördel användas i golv, väggar, möbler och inredningsdetaljer. Det ger en känsla av värme och kvalitet som ofta tilltalar många och skapar en koppling till naturen inomhus.

  1. Planera för dagsljus och differentierad belysning

Dagsljus stimulerar vår kreativitet och hjälper oss att jobba mer effektivt. Det kan förbättra humöret och skapa en öppen och inbjudande känsla i ett rum. För att maximera naturligt ljus, undvik tunga gardiner eller persienner som blockerar ljuset. I stället kan man använda sig av tekniska textilier eller gardiner. Lika viktigt är det med en balans mellan fristående kontorsbelysning och justerbar kontorsbelysning – i form av exempelvis ljuszoner och dimbara lampor – då bra, ergonomisk och flexibel kontorsbelysning har stor betydelse för effektiviteten på ett företag. Det bästa sättet att uppnå detta är genom en kombination av olika typer av direkta och indirekta ljuskällor.

Behöver du fler tips? Kontakta oss nedan.

    Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


    Några av våra kunder