Joy Journal

Hur kan kontorsinredning främja produktiviteten?

Kontorsinredning av Joy of Plenty

En välfungerande kontorsinredning kan ha en betydande inverkan på produktiviteten hos medarbetare. Genom att arbeta med färger, ljus och öppna utrymmen kan man skapa en arbetsmiljö som främjar effektivitet och välbefinnande. Dessutom har biofilisk design visat sig vara en framgångsrik metod för att öka produktiviteten på kontoret.

Redan 1981 skrev den amerikanske professorn Franklin Becket om hur arbetsplatsens design är avgörande för medarbetarnas välmående. Och att människornas mående i sin tur återspeglas i hur de arbetar. Alltså är en investering i kontorsdesign och kontorsinredning en investering i medarbetarnas hälsa – och i produktivitet.

Här tar vi en titt på fyra områden som ger produktiviteten en skjuts genom rätt kontorsinredning.

Användning av färger

Färgens betydelse för känslor och beteende är välkänd inom vetenskapen. En enda färg kommer dock aldrig göra hela jobbet själv. Och på samma vis kan för många färger ge ett överväldigande intryck och faktiskt få negativ effekt på produktiviteten. Därför är det en genomarbetad och harmonisk färgpalett som i slutändan ger inspiration och rätt resultat.

Belysning och naturligt ljus

Eftersom hela 80 procent av våra sinnesintryck går via ögonen är ljuset i en kontorsmiljö avgörande för produktiviteten. Belysningen kan faktiskt ha lika stor inverkan på trivseln och hälsan som ergonomiska arbetsmöbler, och man pratar till och med om ergonomisk belysning.

Framför allt handlar det om att undvika flimmer och bländande ljus, att erbjuda flexibilitet med anpassningsbar belysning och att variera riktningen av ljuset. Genom att kombinera olika typer av ljuskällor skapar man en harmonisk arbetsmiljö där belysning, möbler och kontorsinredning samverkar för att främja produktivitet och välbefinnande.

Något som också ger fördelar är att hitta sätt att utnyttja naturligt dagsljus då det ger energi samtidigt som den naturliga upplevelsen gör människor avslappnade – två faktorer som är tätt sammankopplade med produktiviteten på kontoret.

Kontorsinredning och öppna utrymmen

Ju fler små utrymmen och skiljeväggar ett kontor har, desto större är risken att medarbetare får ett undermedvetet intryck av att vara instängda. Därför är det viktigt att planera och arbeta fram en zonindelning som tar hänsyn till vad varje område är avsett för, utan att skapa ett myller av minizoner.

En start är att hålla skrivbord lite separerade och antingen låta bli att använda avskiljare, eller åtminstone välja låga avskiljare som behåller en viss grad av integritet, samtidigt som utrymmet öppnas upp.

Men oavsett hur skrivborden eller arbetsytorna är fördelade är det de öppna ytorna som kommer att bidra till ökad produktivitet. En känsla av att kunna andas fritt, som ger möjligheter till rörelse och som gynnar trafikflödet runt kontoret.

Biofilisk design

Slutligen kan även biofilisk design spela en viktig roll för produktiviteten på kontoret. Genom att inkludera naturliga material och mönster, gröna växter och andra naturelement kan kontoret skapa en känsla av närhet till naturen. Studier har visat att biofilisk design kan minska stressnivåerna, öka kreativiteten och förbättra välbefinnandet hos medarbetare, vilket i sin tur leder till ökad produktivitet.

Vill ni prata kontorsinredning? Det vill vi, kontakta oss nedan.

    Denna webbplats är skyddad med reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och användarvillkor gäller.


    Några av våra kunder